Allerzielen / Lichtjesavond

Ieder jaar doe ik mee aan de Lichtjesavond op de begraafplaats Hoge Boght in Veldhoven.  Deze wordt verzorgd door de Dela. Ook heb ik vele jaren deelgenomen aan Allerzielen in Eindhoven. Dit geweldige evenement is weliswaar opgeheven, maar hieronder vind je nog wel foto’s en impressies.
Mijn intentie bij deze gelegenheden is om ons mensen dichterbij de zielenwereld te brengen. We staan zoveel dichter bij onze overledenen dan we denken. Ze zijn zo dichtbij. Voor mij is het gemakkelijk contact te maken en blijken de lijntjes met gene zijde maar kort. Daardoor zoek ik steeds manieren om troost en bewustzijn te brengen en zo de dood zelf lichter te maken. Ieder jaar stel ik mezelf de vraag, hoe dat vorm te geven. Daar pas ik het geheel en de opstelling op aan en krijg ik een gedicht geïnspireerd, wat mensen mee krijgen.
Via mijn beeldende werk samen met het gedicht wil ik de zielenwereld voelbaar maken. Het is zo helend dat te kunnen ervaren.

Door de corona hebben we 2 jaar geen evenement gehouden, maar vanaf januari 2023 gelukkig weer wel.

Hieronder filmpjes van Allerzielen 2015, Lichtjesavond 2017, 2018, 2019 en 2024. Daaronder per jaar een indruk van mijn werk!

2024  Lichtjesavond Hoge Boght – Veldhoven

21 januari was het weer Lichtjesavond. Dan herdenken we op de begraafplaats De Hoge Boght onze overgegane dierbaren. Ook dit jaar stond ik daar weer met Ankie (zus en maatje). Dit keer met het bewustmaken van de boodschappen van de andere kant.

Daarvoor had ik een lichtgevend Roodborstje gemaak wat de mensen, die de hartcirkel mee ingingen, in hun handen kregen terwijl ik ze het gedichtje voorlas. Het leverde mooie, kwetsbare en ontroerende momenten op.

Met de wens dat het verdriet, wat hierin wordt ontmoet, helend mag werken!

   

2024 Lichtjesavond Veldhoven – meer foto’s…

2023 Lichtjesavond Hoge Boght – Veldhoven

Na de grote pauze van Lichtjesavond, koos de Dela voor een landelijke avond en wel op 15  januari. Een gok met het weer en ondanks veel voorspelde regen, bleef het droog. Geweldig!
Dit jaar stonden we in de cirkel met 2 volwassen aangelichte glas-in-lood-stoelen, die de voorouders representeerden en 2 kinder glas-in-lood-stoeltjes, die de generaties-die-komen-gaan representeren. In dat bewustzijnsveld werden de bezoekers weer een “geïnspireerd” gedichtje voorgelezen, wat hiernaast onderaan te zien is.
Nog geen week hiervoor, hadden we de uitvaart van mijn vader op de Hoge Boght. Zo dichtbij….en een dag later werd ik oma. Wat een veld om te ervaren. De voorouders en de komende generaties, met mij (en jou) als verbinding. Kippenvel. Het bleek voor vele bezoekers voelbaar en kostbaar.
Bedankt Ank, dat we het samen mochten doen!

2023 Lichtjesavond Hoge Boght meer foto’s…

 

2019 Lichtjesavond Hoge Boght – Veldhoven

Na een dag met veel regen, werd het om half 4 droog en hadden we een prachtige avond! In het sprookjesachtige schijnsel van de met fakkels aangelichte begraafplaats, kwam mijn lichtkunst prachtig tot haar recht. Ik had de stoelen in een cirkel opgesteld om de zielenwereld te verbeelden. Als toegang moest je door de poort van de engelenvleugels, waarboven het violette vuur haar werk deed voor de transformatie. Het geheel werd verbonden door de lichten, aangestoken aan de World Peace Flame. Bezoekers mochten met mij mee de cirkel in, waar ze een gedichtje werd voorgedragen. Mijn grootste fan deze avond was een ongeveer 3 jaar oud jongetje, die terugkwam om het gedichtje nogmaals te horen. Én….mijn grote vriend begreep het helemaal! Omdat hij het steeds opnieuw wilde beleven, hebben we voor volgend jaar afgesproken. Ik verheug me erop!

2019 Lichtjesavond Hoge Boght – meer foto’s…

2018 Lichtjesavond – Leerdam

Voor 13 december 2018 ben ik gevraagd om met mijn Zielenkunst naar Leerdam te komen, waar een bijzondere Lichtjesavond “In Liefde verbonden” werd georganiseerd.
Samen met Ankie hadden we een hele goeie avond, waarin we veel mensen mochten raken, ondanks dat het heel koud was.
Ook een nieuwe ervaring om op een onbekende begraafplaats te staan. Een extra dimensie aan de uitdaging om mensen in contact te brengen met de gene zijde en de zielenwereld. We kijken met dankbaarheid terug!

 

2018 Lichtjesavond Leerdam – meer foto’s….

 

 

2018 Lichtjesavond Hoge Boght – Veldhoven 

Een bijzondere avond, die ingeluid werd door veel regen. Toch werden de gebedjes verhoord, want tussen 6 en half 9 was het droog!
Er waren veel bezoekers en speciale reacties op mijn kunst. Door middel van het gedicht kregen bezoekers de gelegenheid contact te maken met de zielenwereld en werd er gevraagd om dit in deze wereld te delen. Hiertoe kon ook een boodschap worden geschreven.

 

 2018 Lichtjesavond Hoge Boght – meer foto’s…. 

 

2017 Lichtjesavond Hoge Boght – Veldhoven

In 2017 stond ik bij de Lichtjesavond van de Dela op de Hoge Boght. Deze keer heb ik mensen de subtiele verbinding willen laten ervaren tussen “deze” en “gene zijde”. Het is zo troostrijk te weten, dat onze overgegane dierbaren zo dichtbij en voelbaar zijn.
Voor een impressie verwijs ik je graag naar het filmpje hierboven.

 

2017 Lichtjesavond Hoge Boght – meer foto’s….

2016 Allerzielen – Eindhoven

2016 Lichtjesavond Hoge Boght – Veldhoven

 2016 stond in het teken van de overgegane kinderen. Ik stond zowel op de Oude Toren als op de Hoge Boght. Hoe pijnlijk is het om een kind te verliezen. En hoe speciaal ook, dat juist deze snijdende, intense pijn ons bij een ander bewustzijn brengt.

De combinatie van Liefde, kwetsbaarheid en de enorme opdracht om te gaan met pijn, die zoveel “weten” brengt.
Ik heb het verwoord in het gedicht, wat ik mensen voorlas en wat ze mee mochten nemen.

2016 Allerzielen Eindhoven – meer foto’s….

2016 Lichtjesavond Veldhoven – meer foto’s….

2015 Allerzielen – Eindhoven

2015 Lichtjesavond Hoge Boght – Veldhoven

2015 stond in het teken van de verbinding tussen “deze” en “gene zijde”. De stoelen symboliseren de zielen, waarbij de gekleurd verlichte stoelen (met glas-in-lood) “deze zijde” symboliseren en de leeg verlichte stoelen “gene zijde”. Of terwijl, de zielen mét een lichaam en de zielen zonder lichaam. Zo nauw met elkaar verbonden en zo voelbaar voor wie er voor open staat.

 Voor een impressie zie het filmpje bovenaan deze pagina.

2015 Allerzielen Eindhoven – meer foto’s….

2015  Lichtjesavond Veldhoven – meer foto’s….

 

2014 Allerzielen – Eindhoven

 

2014 was Allerzielen georganiseerd op de begraafplaats Sint Calixtus in de Eindhovense wijk Tongelre. Een andere opzet, omdat naast de Stichting Kunst en Allerzielen Eindhoven (waar ik onderdeel van uitmaak) ook het buurtinitiatief Doornakkers deel uitmaakte van de organisatie.
Samen met “Maat”, 4 vrouwen die de handen ineen hadden geslagen, hebben we een hartlabyrint gelegd, wat mensen konden lopen. We hadden de plek voorzien van prikverlichting en het labyrint door cd’s en dvd’s en lichtjes.
Na het lopen van het labyrint kwam je uit bij een tafel met Hoofdgebeden van 6 belangrijke wereldreligies. Daarna kon je een wens of naam op een lint schrijven, wat aan een boom werd opgehangen, waar je de plek verliet. Een bijzondere ervaring, om in het donker te lopen. En een bijzondere gelegenheid om via de gebeden de wereldreligies te verbinden.

 

2014 Allerzielen Eindhoven – meer foto’s….                        

2013 Allerzielen – Eindhoven

 

2013 stond in het teken van het dichterbij brengen van de dood. Het gedicht, wat me werd ingegeven, konden mensen lezen en de kaart kregen ze mee, als ze wilden. De dood vanuit het perspectief van de dood bezien.
Door middel van stoelen, voorzien van verschillende aspecten van het leven, heb ik een “trap” gemaakt naar “bewustzijn”.
De stoelen zijn voorzien van glas-in-lood, belicht door lichtlampjes in engelenhaar. In de onderste stoel aardse symboliek, in de middelste pauwenveren als symbool van wijsheid en de bovenste stoel voorzien van Egyptische symboliek, die verwijst naar het Goddelijke.

2012 Allerzielen – Eindhoven

 

2012 stond in het teken van de allereerste keer Allerzielen in Eindhoven op de begraafplaats de “Oude Toren”.
Op stickers konden mensen in goud de namen van overgegane dierbaren opschrijven, die we op twee Chinese balonnen hebben geplakt. Deze hebben we aan het eind van de avond op indrukwekkende wijze opgelaten en zo de zielen naar het Licht gebracht.

 

2012 Allerzielen Eindhoven – meer foto’s….