‘Levend Water’   Kunstwerk Sint Jozefoord – Nuland

Totstandkoming ‘Levend Water’

Kunstwerk Sint Jozefoord – Nuland

19 maart 2019 – Onthulling ‘Levend Water’

Kunstwerk Sint Jozefoord – Nuland

‘Levend Water’    “De mens geplant als een boom aan levend water, de boom die vruchten draagt.”

 

Het Algemeen Bestuur van de Congregatie Dochters van Maria & Joseph wilde ter gelegenheid van de viering van Sint Jozef op 19 maart 2019 een blijvende herinnering schenken aan de Stichting Sint Jozefoord.

Aan mij en Jeannette Claessen werd opdracht gegeven tot het maken van een kunstwerk. In gezamenlijk overleg ontstond het beeld van stromend water, een fontein moest het worden. Het water zal stromen. Het water zal tintelen, stralen en stromen als herinnering aan de zusters van de Congregatie in Nederland, aan de vele werken in Congo, Brazilië, China en het water blijft stromen in Indonesië en Timor Leste.

Het kunstwerk symboliseert de bron van het spirituele erfgoed van de zusters. In het bekken zijn verschillende stromen zichtbaar.

De bovenste schaal verbeeldt de gewesten waar de zusters werkzaam zijn of zijn geweest. De middelste schaal geeft in bruisende vorm hun zorgzame leven weer en de onderste schaal vertolkt de universele onvoorwaardelijke liefde van waaruit zij leven en zorgen, geleefd en gezorgd hebben.

Het geheel wordt gevormd door 6 meridianen die de wereld symboliseren. In de koepel bevinden zich harten die symbool staan voor de liefdewerken van de Congregatie. Met als middelpunt de zon, de verbinding tussen hemel en aarde.
In drie meridianen gaan de harten richting de aarde en in de andere drie meridianen klimmen planten omhoog. Een beweging van boven naar beneden en andersom. Een verbinding van Licht en Liefde precies zoals het liefdewerk van de Congregatie.

Hieronder een impressie van de totstandkoming van het kunstwerk!